Utmärkelser

Kungen delade ut Prins Eugen-medaljen

Kung Carl Gustaf överräcker Prins Eugen-medaljen till Mårten Andersson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Tisdagen den 10 november 2015 delade Kungen ut Prins Eugen medaljen vid en ceremoni på Kungliga slottet.

Prins Eugenmedaljen instiftades av Gustaf V i samband med Prins Eugens 80-årsdag 1945. Medaljen delas ut för framstående konstnärlig gärning.

Årets medaljörer är:
målare MÅRTEN ANDERSSON
skulptör BERIT LINDFELDT
målare och skulptör Håkan Rehnberg
konsthantverkare SIGURD BRONGER (Norge)
keramiker LOUISE HINDSGAVL (Danmark)

Läs mer om utmärkelsen och om Prins Eugen

Presentation av medaljörerna

MÅRTEN ANDERSSON
Mårten Anderssons hemtrakt är Freluga i Hälsingland, en trakt han förblivit trogen. Härifrån är det inte långt till Dalarna och gårdsmålare från de båda landskapen korsade gränsen och inspirerades av varandras måleri.Det finns starka band bakåt, till allmogemåleriet, i det Mårten Andersson gör. På den grunden har han skapat en egen värld där man möter spår av den klassiska modernismens ömtåligaste drömmar, Sienas sköra medeltid och folkvisans vibrerande längtan. Han skiljer sig från sina föregångare genom att inte blicka uppåt mot himmel och slott utan snarare in i den ensamma människans innersta och hennes längtan efter att uppgå i en natur av blånande åsar och spegelblanka sjöar.

BERIT LINDFELDT
Berit Lindfeldt använder klassiska skulpturmaterial med stor skicklighet. Men mer typiskt för henne är ändå material som gummi, betong, stål, - materialet i våra vardagsföremål. Med lyhörd känsla för formen monterar hon ihop det väl använda på nya sätt. När några gafflar hyllar livet i en graciös dans, drabbar det välkända oss med ny märklig närvaro.

Poesin som skulpturerna uttrycker, skyggar varken för svärta eller innerlighet. Den fina balansen mellan djupt allvar och en varm humor är kännetecknande för Berit Lindfeldts konst.

HÅKAN REHNBERG
Håkan Rehnberg förenar en unik precision med en sinnlighetens öppenhet. Han balanserar mellan den medvetna avsikten och den befriande slumpen, vare sig han bygger hårda objekt eller med spatel och kniv banar väg i den pastosa färgmassan. Hans skulpturer och målningar är påtagligt kroppsliga, samtidigt öppnar de sig för en värld med flera bottnar.

Håkan Rehnberg får Prins Eugens medalj för en konst som i det till synes självklara och omdelbara erbjuder en aning om något bortom vår blotta existens. Hans verk innehåller fragment av den stora berättelsen, på samma gång förunderligt tankeväckande och svindlande vackert.

SIGURD BRONGER
Sigurd Bronger är en av Nordens främsta samtida smyckekonstnärer. Bronger verkar i den småskaliga sfären med rötter i det tidiga 1900-talets mekaniska industrialism. Här finns också referenser till barockens kuriosakabinett med preciöst hantverk i möte med naturens egen design. Med humor, kärlek till materialet, tid och finslipade detaljer skapar Bronger genusöverskridande smycken.

LOUISE HINDSGAVL
Med sitt särpräglade bildspråk har Louise Hindsgavl skapat sinnliga skulpturer i porslin. Verken har historiska referenser till såväl renässansens mytologiska bildtradition som till 1700-talets figurintradition, men flyttar fram konstarten till nya dimensioner i tid med 2000-talets diskurs. I tablåer och installationer möts en burlesk humor och en finstämd poetisk stämning som påminner om sagornas värld.

Möbler

Unik möbelkollektion

Fortfarande finns ett fåtal exemplar kvar i Mårten Anderssons unika, handmålade möbelserie. Design-serien tyvärr slutsåld.

Läs mer

NYHETER

In Memoriam

Läs Jonas Simas minnesord om vännen Mårten Andersson som efter en kort tids sjukdom gick bort den 28 december 2017

Läs mer

EVENT

Mårtens konst

Se och minns Mårtens fantastiska konstnärsgärning i målningar utvalda och kommenterade av Johan Kock, Gävle Museum

Läs mer

KONST

Såld för en miljon

Han har jämförts med Chagall och 2009 såldes Mårten Anderssons mästerverk ”Jaktslottet” på Bukowskis för en miljon.

Läs mer

NYHETER

Mårtens Grafik

Boken presenterar hela kollektionen av konstnärens grafiska verk, ett måste för alla Mårten-älskare! Finns ännu i begränsad upplaga.

Läs mer

EVENT

Sommarutställning

Världsarvet Gästgivars i Vallsta har de senaste somrarna ställt ut en privat samling av Mårten Anderssons grafik i det vackra gästgiveriet.

Läs mer